ramadan2

 

Islamin historiassa on useita tärkeitä tapahtumia. Mikään ei ole kuitenkaan tärkeämpi kuin profeetta Muhammadin ensimmäinen ilmestys Koraanista. Tätä tapahtumaa kutsutaan nimellä Laylat al-Qadr – voiman yö tai kohtalon yö.

Tarinaa Muhammadin ilmestyksestä kerrotaan muslimilapsille kautta maailman. Muhammadilla oli tapana vetäytyä mietiskelemään luolaan Mekan kaupungin liepeillä. Hän mietti, miten ratkaista yhteisönsä ongelmat, varsinkin köyhyyden, ja miten vastustaa kasvavaa itsekkyyttä ja hyväksikäyttöä.

Ramadan-kuussa vuonna 610 Muhammad sai ilmestyksen arkkienkeli Gabrielilta. Tarinan mukaan Gabriel rutisti profeettaa miltei hengenlähtöön asti ja käski: ”Iqraa” – ”Lue!” Muhammad oli lukutaidoton ja vastasi, ettei osaa. Tämä toistui kaksi kertaa. Sitten Gabriel paljasti Koraanin ensimmäiset säkeet:

”Lue, kautta Herrasi nimeen, joka on luonut, luonut ihmisen alkiosta. Lue; onhan Herrasi jalomielinen, Herrasi, joka opetti kynällä, opetti ihmiselle sen, mistä tämä ei tiennyt.” (96. Alkion suura, jakeet 1-5).

Kun Muhammad kertoi näystään sukulaiselle, kristitylle oppineelle, tämä sanoi, että Jumala oli valinnut hänet profeetaksi, jonka oli kutsuttava ihmisiä palvomaan yhtä ainoaa Jumalaa ja viettämään vanhurskasta elämää.

Tämän tapahtuman muistoksi muslimit viettävät Ramadanin kymmenen viimeistä päivää Koraania lukien ja rukoillen. Erityisesti rukoillaan syntien anteeksisaamista. Arvellaan, että voiman yö on tapahtunut Ramadanin 26. päivänä. Monet muslimit uskovat, että voiman yön rukoukset ovat voimallisempia kuin tuhannen yön rukoukset yhteensä.

Voiman yönä muslimit odottavat Jumalan ilmestystä. Rukoillaan, että niin tapahtuu.